Festival Sacseig.- Arts escèniques per la inclusió i la transformació social

Neix el Festival Sacseig, el nou festival d’arts escèniques que dona veu a les persones en situació de vulnerabilitat i que té com a objectiu sacsejar la societat per transformar-la. Sant Joan de Déu i uTOpia s’uneixen per crear aquesta nova proposta cultural a la ciutat de Barcelona que tindrà lloc del 11 al 14 de maig de 2023.

El Festival Sacseig és un nou festival d’arts escèniques anual protagonitzat per a persones que viuen situacions de vulnerabilitat i que vol donar-los veu, així com qüestionar les normes establertes i les estructures socials desiguals. A través de les arts escèniques, les persones podem reflexionar sobre el món que ens envolta, connectar amb d’altres i fomentar el canvi social. En definitiva, aquest festival pretén sacsejar entorns per remoure realitats que sovint estan invisibilitzades.

Sacseig té dos elements imprescindibles: la voluntat de transformar i l’ànima necessària per fer-ho. Ens agrada la idea d’agafar alguna cosa i sacsejar-la per transformar-la.

Sacsejar les persones que actúen, perquè puguin definir-se des d’altres llocs. Sacsejar el públic que s’ho mira, per deixar-se tocar i fer seves les vulnerabilitats que ens travessen. Sacsejar els equipaments que programen, per eixamplar els marcs de la cultura. Sacsejar els creadores i creadores, per atrevir-se a explorar nous camps de creació. Sacsejar les organitzacions que acompanyen, perquè en l’art puguin trobar noves maneres d’intervenir. Sacsejar els mitjans de comunicació, perquè canviïn el relat. Sacsejar les institucions, perquè en prenguin part.

Els objectius principals del festival són visibilitzar la vulnerabilitat a partir d’un festival que generi i programi espectacles protagonitzats per persones en situació de desigualtat; trencar barreres i posar la cultura a l’abast de tothom; democratitzar l’art perquè qualsevol persona pugui apropiar-se dels mitjans artístics; impulsar propostes de qualitat artística amb consciència social; i crear diàleg entre la cultura i la societat, per reflexionar i debatre críticament sobre la vulnerabilitat a través de l’art.

PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL

La revolta escènica del liti

Espectacle teatral, produït per uTOpia Barcelona, que contribueix a erradicar les narratives socials que redueixen les persones al seu diagnòstic. Ho fem a partir d’un procés de creació comunitària entre persones amb patiment mental, famílies i personal sanitari utilitzant la metodologia del teatre de l’oprimit i les oprimides.

Dijous, 11 de maig | 20 hores | Sala Ricson – Hangar

Germinare / Felicità / Siyahamba

Siyahamba, una obra de la companyia Frec a Frec construïda amb persones refugiades per reflexionar sobre el que fan, pensen, senten i el que els agradaria que passés. Per la seva banda, les companyies Ales de Teatre i Crisàlida, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, representaran la performance Felicità i un tastet de l’obra Germinare.

Divendres, 12 de maig | 20.00 hores | Teatre Can Felipa

No es país para negras

Com és la vida d’algú que té la pell negra i ha viscut envoltada de blancs? La infància i adolescència de la protagonista d’aquesta obra de teatre seran moments destacats en una representació que analitza, amb humor i ironia, temes que van des del racisme fins a la sexualitat de les dones negres, passant per la identitat.

Dissabte, 13 de maig | 20 hores | Teatre Cal Ninyo

Sacsegem. Jornada comunitària a La Model

La Model, l’edifici penitenciari que va suposar una barrera urbana durant més d’un segle, es converteix ara en un nou lloc de trobada. Us convidem a una jornada comunitària on podrem gaudir de la totalitat de l’espai per compartir i reflexionar sobre la vulnerabilitat i l’exclusió social a través del teatre, performances, exposicions, concerts, audiovisuals, intervencions artístiques i col·loquis.

Diumenge, 14 de maig | D’11.30 a 17 hores | Centre Cultural La Model. Entença, 155.


El Festival Sacseig està impulsat per Sant Joan de Déu i uTOpia Barcelona.

Més informació i entrades: FestivalSacseig.org

No te vayas sin decir algo

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s