Sí que ens calia

El tercer llibre de l’ebrenca Marta Rojals, «No ens calia estudiar tant» (Sembra Llibres, 2015) és un recull d’articles que retraten el desencís de la generació dels trenta i tants. Rojals és un dels darrers fenòmens de les lletres catalanes del segle XXI i, amb aquest títol, confirma les bones perspectives que té la seva carrera com a escriptora.

"No ens calia ajudar tant" és el tercer llibre de Marta Rojals.

No sabem quina cara fa perquè no es deixa fotografiar, ni assisteix a tertúlies literàries, ni tant sols participa en les presentacions dels seus llibres. Però això no és cap obstacle perquè la seva literatura i la seva forma de veure el món seduexin a un ampli espectre del públic català.

De la mà de Joan Carles Girbés, editor i impulsor de l’editorial Sembra Llibres, ens arriba un recull d’articles publicats per Marta Rojals al diari digital Vilaweb des del 2007. Organitzat en blocs temàtics per afavorir la fluïdesa de la lectura, els textos de Rojals són una crida a reflexionar sobre el procés sobiranista, el paper de les dones, la llengua o l’actualitat.

Amb un llenguate àgil i rigorós, la mirada de Rojals es passeja per les misèries i les desgràcies de la generació que ella mateixa bateja com “la dels decebuts”. És la generació que va créixer en l’època de la bombolla immobiliària i a qui els van fer empassar que el seu futur seria molt millor amb un títol universitari, un màster i un postgrau sota el braç. Però la bombolla ha esclatat i els “decebuts” han arribat a la conclusió que no els calia estudiar tant.

No els calia, però sense aquesta experiència, Rojals no seria capaç de mostrar-nos la realitat de manera tan cruenta, mordaç i irònica a la vegada. I és que, tant si parla de l’ús i abús de les xarxes socials a El photoshop de l’ànima o quan denuncia el boicot als productes catalans a La venjança, l’escriptora catalana es mostra implacable en la seva radiografia.

No dubtaré de qualificar No ens calia estudiar tant com l’autèntic manifest generacional “d’una classe mitjana que encara no sap que ja no ho és” (L’altra, Marta Rojals 2014). Un d’aquells textos de capçalera ple de frases contundents que et conviden a subratllar-lo i a reflexionar sobre l’època que ens ha tocat viure. Sí que ens calia estudiar tant, sinó, no podríem entrendre que li passa a la nostra societat.

L’autora

Marta Rojals, La Palma d’Ebre 1975, arquitecte i escriptora. Va debutar amb Primavera, estiu, etcètera (La Magrana, 2011), una novel·la que narra la vida d’una jove que es queda sense feina a la ciutat i decideix tornar al poble dels seus orígens. Amb aquest llibre, Rojals va recollir molt bones crítiques i va assolir bones vendes gràcies, sobretot, al boca-orella. L’èxit es va repetir amb L’altra (La Magrana, 2014), una història ambientada a Barcelona on parla de les relacions de parella, del pas del temps i dels canvis vitals.

L’editorial

“Amb entusiasme i cura, sembrarem llibres amb tu” amb aquest eslògan es presenta la jove editorial valenciana Sembra Llibres. Impulsada per Joan Carles Girbés, Sembra Llibres va néixer fa poc més d’un any amb l’objectiu d’obrir un nou espai comunicatiu de parla catalana a les terres valencianes i per crear una nova comunitat de lectors.

Catàleg de llibres publicats:

 • Totes les cançons parlen de tu de Xavier Sarrià
 • Vertigen d’Esperança Camps i Empar Marco
 • Córrer sense por de Giuseppe Catozzella
 • Lluitant contra l’oblit de Laura Ballester
 • Algun dia aquest dolor et servirà de Peter Cameron
 • Viure, morir i nàixer a Gaza de David Segarra
 • En línia de Jaume Monzó
 • Els avantatges de ser un marginat de Stephen Chbosky
 • No ens calia estudiar tant de Marta Rojals
 • Ovidi Montllor. Un obrer de la paraula de Jordi Tormo
 • La fallera calavera d’Enric Aguilar
 • La paraula contrària d’Erri de Luca
 • Llibres de les bèsties de Ramon Llull

No te vayas sin decir algo

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s