Una tetralogia a l’alçada de “Persèpolis”

El Festival d’Angoulême d’enguany l’ha premiat amb el Fauve d’Or a la millor obra, s’ha traduït a més de 14 llengües i recentment s’ha publicat la segona part a França. Amb aquestes dades es presenta “L’àrab del futur. Una joventut a l’Orient Mitjà (1978-1984)” (Editorial Salamandra) de l’escriptor franco-sirià Riad Sattouf.

“L’àrab del futur” de Riad Sattouf.

Pel que té d’autobiogràfica, pel tipus de dibuix i pel contingut, L’àrab del futur de Riad Sattouf té tots els números per esdevenir una obra de culte pels amants de la novel·la gràfica. De moment, ja ha aconseguit sumar les lloances de la crítica i del públic. Èxit que ha augmentat després de les reeixides vendes que ha tingut el segon volum d’aquesta tetralogia que s’acaba de publicar a França.

Riad Sattouf, fill de mare bretona i pare sirià, ens explica la seva infantesa viscuda a la Líbia de Gaddafi i a la Síria de Hafiz al-Assad. Ros i amb rínxols, Sattouf va coneixent el món que l’envolta de la mà d’una mare submisa i quasi imperceptible i d’un pare ingenu, immadur i megalòman. El relat, però ens permet recórrer el panorama polític del món àrab dels primers anys vuitanta. Així se’ns fan evidents les diferències entre el món occidental i oriental i el violent xoc cultural que aquestes desavinences produeixen en un nen de quatre anys.

I són, precisament aquestes discrepàncies culturals, les que donen el valor més importat a l’obra: el valor del coneixement mutu. El valor d’aprendre la diferència entre sunnites (“Branca de l’Islam majoritària al món musulmà. Segons els sunnites, l’Alcorà és de naturalesa divina i Mahoma és l’únic profeta”) i xiïtes (“Branca de l’Islam minoritària. A diferència dels sunnites, els xiïtes creuen que Ali, el gendre del profeta, n’és el successor i que un dia el mesies tornarà a la terra”), de veure com es tracta a la gent gran o de com conviuen animals i persones, entre altres.

Cinc anys ha esmerçat Sattouf per escriure la seva història i de la seva família. Cinc anys marcats per l’intent constant d’intentar entendre la societat àrab i mostra-la sense ferir sensibilitats, sobretot les de la seva pròpia famíla. I un any, fins a la primavera del 2016, és el que haurem d’esperar els lectors catalans per poder tenir a les mans la segona entrega de l’obra. L’àrab del futur és, sens dubte, un relat a l’alçada de Persèpolis de Marjane Satrapi.

Vinyeta de l’edició francesa de “L’àrab del futur” de Riad Sattouf.

Autor

Riad Sattouf, París 1978, dibuixant i cineasta. Com a dibuixant ha participat en diverses publicacions, com Charlie Hebdo. Actualment publica una sèrie setmanal, Les cahiers d’Esther a Le Nouvel Obs, on narra les aventures d’una nena de nou anys. Els dibuixos de Sattouf beuen del traç clar i senzill d’Hergé, tal com ell mateix ha declarat en diverses ocasions, i de les històries de Shigeru Mizuki, un dels autors manga més reconeguts del Japó.

De la seva vessant cineasta, el franco-sirià ha dirigit Les beaux gosses (2009) i Jacky au royaume des filles (2014).

Altres obres de l’autor

Sèries:

 • Petit Verglas
 • Les pauvres aventures de Jérémie
 • Pipit Farlouse
 • Laura et Patrick
 • Pascal Brutal
 • La vida secreta de los jóvenes
 • L’àrab del futur. Una joventut a l’Orient Mitjà (1978-1984)

Mono sèries:

 • Manual del pajillero
 • Ma circoncision
 • No sex in New York
 • Retour au collège

No te vayas sin decir algo

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s