Document sobre què és un documental

Sovint definir es converteix en una feina subjectiva, errònia i contradictòria, però a vegades la millor opció és obrir un ventall de possibilitats. Davant la pregunta què és un documental ens trobem que qualsevol definició és correcte i alhora no, si més no, una vegada més, el procés de recerca és l’interessant.

PRIMERA PART

Què opinen Google i Wikipedia?

Segons la Wikipedia i Google, un documental és: “La expresión de un aspecto de la realidad, mostrada en forma audiovisual”.

Suposem que la paraula documental ve de Documento, que segons Google significa: “es un testimonio material de un hecho o acto realizado en funciones por instituciones o personas físicas, jurídicas, públicas o privadas, registrado en una unidad de información en cualquier tipo de soporte (papel, cintas, discos magnéticos, fotografías, etc.) en lengua natural o convencional. Es el testimonio de una actividad humana fijada en un soporte, dando lugar a una fuente archivística, arqueológica, audiovisual, entre otras”.

I l’etimologia de Document és: «documentum ‘enseñanza’, ‘ejemplo’, ‘muestra’, acepciones que se mantienen hasta el siglo XVIII; en esta época y por especialización en la lengua jurídica pasó a designar también el ‘escrito con que se prueba una cosa’. De la familia etimológica de doctor (V.)».

SEGONA PART

Què opina la gent amb qui comparteixo la vida?

Segons les meves companyes de feina, un documental és:

Productora d’Arts escèniques · [22:07, 27/2/2020]
Documental és una muntanya de documents. Documental és el camp on es sembren els documents. I sigui com sigui és el lloc on es veuen els documents reunits.

Comunament en pensar en documental pensam (pens) en un document audiovisual que a partir de posar el focus en un subjecte molt concret, desgrana les ramificacions que en surten per mostrar-nos el seu context, les seves circumstàncies i les seves oportunitats i oferir-nos el joc de conéixer aquell subjecte millor(?), sempre i, inevitablement, des del punt de vista de l’impulsor d’aquell projecte.

Si pens a FER documental pens en recerca, pens en entrevistes, documents prohibits, biblioteques i fugir de Google. Pens que em puja una nirviada de pensar que ens podríem deixar alguna cosa!

Tècnic de so · [22:10, 27/2/2020]
Un documental per jo és un reportatge guionitzat de manera dramàtica.

Actriu, i la seva parella (Fotògraf) · [22:16, 27/2/2020] Àudio (0:46)
—Para mi un documental es un registro de algo que se quiera comunicar, un registro visual, de algún tema en específico. ¿Para ti qué es un documental?
—Lo que acabas de decir tú.
—Pero aporta algo más.
—Es de carácter biográfico de la humanidad.

Actor · [21:46, 27/2/2020] Àudio (1:37)
A ver… Què és un documental? A ver jo crec que és un recull d’informacions, bàsicament, muntades, editades, per una persona o per un parell de persones, i és aquesta qüestió de, sobretot, de gravar. Total un documental no pot ser d’altra manera que no sigui gravat no es vera, bé, com una manera d’enregistrar, entrevistes, paraules fets que d’alguna manera són rellevants a la societat o a un grup de persones, o bé per una qüestió, o sobre un tema que pot ser interessant i després és la qüestió de si el documental es vera o no és vera.

Si és ficció o és realitat en el moment en què un fets s’enregistren i passen un procés d’edició, aquestes imatges i de col·locar uns àudios en un moment donat i col·locar una imatge a darrera l’altre. Fins a quin punt el fet de que algú gravi una imatge, ja agafa una perspectiva, un punt de vista, el punt de vista del càmera o el director… És aquest punt de son vera, o és realment un muntatge? Una aproximació, com un quadre. Quan vols pintar el més realista possible o quan vols fer una foto d’algú i la vols retratar. Fins a quin punt no és el punt de vista subjectiu de la persona que ho està fent, una demostració de la realitat. Más o menos he divagat un poc, però més i menys això.

Segons els meus progenitors, un documental és:

Mare · [21:40, 27/2/2020] Àudio (1:00)
Un documental és com una espècie de pel·lícula, que explica, que està fet sobre fets reals, si no m’equivoc, i, està molt ben documentat diríem, o tocaria ser amb dates, llocs, espais, tot i que et dóna una explicació d’un tema determinat, d’un personatge, una biografia, o sobre una professió, o sobre… Qualsevol tema… que… és verídic i s’ha documentat bé… la persona que el fa.

Pare · [20:44, 27/2/2020] Àudio (00:23)
Per mi un documental és un audiovisual que explica una temàtica concreta i parteix d’una base ferma, ben documentada, com diu sa mateixa paraula. I que m’explica coses noves, i res més, no sé que més dir sobre un documental nena.

Segons els meus amics, un documental és:

Filòloga · [20:46, 27/2/2020] Àudio (0:57)
Documental és un document gràfic i visual, per això documental. Que ens explica una història de fets reals que han succeït o que estan succeint, de diversos temes, polítics, ecològics, socials, i sempre de no ficció, és a dir, en principi no han de sortir actors ni actrius, a ‘La dos’ en fan bastants, els has vist?

Filòsof · [21:13, 27/2/2020] Àudio (1:13)
Para mí, un documental es eso que ves en Netflix cuando no encuentras ninguna película y allí pum, ves un documental. Sí, probablemente pasa exactamente lo mismo que en las películas, pero los documentales son más aburridos. Eso quizás sea porque los documentales son esas cosas que hacen los cineastas cuando no les salen bien las películas. Como, haces un documental y por lo menos hiciste algo.

También los documentales es cuando no entendés la economía y quieres entenderla en 30 minutos, miras un documental así del Bitcoin, cuando piensas que el mundo es horrible ves un documental sobre la naturaleza y con muchos efectos especiales y te vas contento a dormir, o cuando sentís que tu vida es miserable ves un documental de un atleta sin piernas que salta vallas y es campeón olímpico. Un documental es un poco eso, es como… como un pan con pasas, que lo tenés que comer a veces.

TERCERA PART

Què opino jo?

Per mi un documental és un dibuix, és feina ben feta, compromís amb la investigació, respecte a les coses que el nostre ull li posa la mirada, documental és tot allò considerat documental i alhora res del que és considerat documental. Documental és composició, subjectivitat i joc. Per mi documental, ara, és un amic per descobrir.

No te vayas sin decir algo

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s